Historia

 

Dagens Åre är mest känt för sina backar och den storstadspuls som pumpar under vintersäsongen. Men Åre som turistmål är inte något nytt. Redan på 1100-talet stannade tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim.  Årefjällen som resemål för långväga turister växte fram under den senare delen av 1800-talet. Åre började då förvandlas från bondby till internationell turistort. Innan dess präglades dalgången av jordbruk kombinerat med jakt och fiske. Åres gamla kyrka dateras till tidigt 1200-tal. I första hand var det den höga och rena luften som lockade de tidigar gästerna, ofta kallade "luftgäster".

Även jakt och fiske spelade en viktig roll. Om det vittnar de jaktvillor som byggdes från cirka år 1880-1915, till exempel Skalstugan och Rensjösätern. Från början var det sommarturismen som var störst och ända fram till början av 1970-talet besöktes Åre av lika många människor under sommaren som på vintern.

Vi har valt ut några viktiga år i Åres historia:

1891 Åres turistbyrå öppnas. Temat för den första annonskampanjen blir "För turister och kurgäster i Åre klimatiska kurort".

1910 Åre Bergbana, Åres första transport till fjället, byggs under åren 1908-1010 till en kostnad av 230 000 kr och invigs 1910. Åre Fjällstuga vid Bergbanans toppstation invigs (numer Hotell Fjällgården). Arbetet med att utveckla Åre till en alpin vintersportdestination med kälkåkning och skidåkning är ni igång.

1912 Nya Grand Hotell invigs (numer Sporthotellet).

1939 Åres första släplift anläggs, den låg i närheten av nuvarande WM-arenan. Det lilla gula lifthuset finns fortfarande kvar men är flyttat och står precis nedanför E14 väster om vägtunneln under VM-arenan.

1952 Den första linbanan anläggs, sträckningen var från Hotell Fjällgården till Hummeln i två etapper, totalt 960 meter lång med 327 meter i fallhöjd. Passagerarna transporterades stående i blå "koppliknande" gondoler, en av dem finns idag uppställd på torget framför Bergbanan.

1954 Åre står värd för alpina WM, damer och herrar, störtlopp, storslalom, slalom och kombination. Åredottern Sara Thomasson blir trea i slalom.

1969 Åre står för första gången värd för en alpin världscuptävling, den första av många under kommande år.

1976 Åre kabinbana invigs, en investering på 73 miljoner kronor, i och med detta öppnas högzon för skidåkning.

2007 Åre står värd för Alpina WM

2010 Åre firar 100 år som vintersportort, det är 100 år sedan Åre Bergbana byggdes och invigdes.

Besök gärna Åres turisthistoriska museum i Bergbanans toppstationsbyggnad.

Källa: www.are360.com